Dosign Academy
Cursist aan het woord: Erik Daalder
Nieuwsoverzicht
Artikel
Cursist aan het woord: Erik Daalder

Oorspronkelijk is Dosign, met vestigingen in Enschede, Amsterdam, Antwerpen, Tilburg, Langenfeld (Duitsland) en Rotterdam een detacheringsbureau. Maar toen duidelijk werd dat technisch opgeleid personeel een schaars goed is, ontstond een zustermaatschappij onder de naam Dosign Academy. Hier kunnen engineers terecht voor opleidingsadvies maar ook voor technische opleidingen, vaktechnische modules en persoonlijke effectiviteitstrainingen. In 'cursist aan het woord' spreken we deelnemers van de technische opleidingen uit verschillende sectoren.

Het kan raar lopen. Zes jaar lang stond Erik Daalder (36) voor de klas als natuur- en scheikundedocent. Maar het ging kriebelen en nu laat hij zich bij Dosign Academy omscholen tot instrumentatie-engineer. “Nog een hbo-opleiding zag ik niet zitten. Weer al die verslagen schrijven. Dan leer je het minste en het kost het meeste tijd. Nu leer ik het door de praktijk en onze docenten Menno en Leen zijn zo goed onderlegd en delen zoveel met ons, dat had ik nooit verwacht.” In het eerste jaar behandelen ze vooral de soorten instrumentatie en de toepassingen. “Leerjaar twee gaat meer in op de procesautomatisering en projectmanagement. Bovendien leer je een tender maken.”

Leverancier
Inmiddels heeft Daalder ook zijn eigen bedrijf dat instrumentatie levert. ‘Van manometer tot transmitter’. “Dan is het wel zo handig dat je weet welke meter je wanneer moet gebruiken. Dat leren we aan de hand van een beslissingsboom. Los daarvan ben ik een eenpitter en kan ik via de opleiding af en toe verifiëren of ik het goed heb.” Hij vervolgt: “Ik zal waarschijnlijk nooit een transmitter zelf hoeven kalibreren maar weet wel hoe dat werkt. Mijn ervaring is dat de docenten dagelijkse dingen bespreken waar vaak je leverancier al geen antwoord op weet. Die vragen kunnen we zelf inbrengen. Maar ze hebben ook veel ervaring met ingewikkelde kwesties.Zoals een skid voor een raffinaderij. We bekijken specs, uitsluitingen en wat kan wel maar wat kan ook zeker niet.”


Breed aanvliegen
Een belangrijk aspect van de cursus vindt Daalder ook dat er aandacht is voor iedereen die met instrumenten werkt. Of het nou gaat om automatisering, rotating of de gebruiker/ operator. “De actie van de een heeft namelijk altijd invloed op de ander. De performance van een pomp verbeteren doe je met instrumentatie. Wij kunnen de meting doen die het cavitatiepunt bewaakt en dat daarmee kan voorkomen. Bovendien dachten we vroeger dat Atex alleen om elektrisch draaide. Maar wat denk je van mechanisch. Meer en meer weten we dat een pomp die te warm wordt, ook een ontstekingsbron kan vormen. En als je koelwater wegvalt omdat je pomp vastloopt, is het wel handig dat je daar een seintje van krijgt.”

Erik Daalder heeft de opleiding Instrumentatie Engineering gevolgd bij Dosign Academy.

Erik Daalder: "De docenten hebben veel ervaring met ingewikkelde kwesties. Zoals een skid voor een raffinaderij."

Benieuwd naar de mogelijkheden?

Ben je benieuwd naar de mogelijkheden op het gebied van technische opleiding en training binnen Dosign Academy? Of wil je advies van een specialist? Neem gerust contact met ons op, wij denken graag met je mee.

Je kunt ons bereiken op telefoonnummer +31 (0)10 244 09 44 of email [email protected] of vul onderstaand contactformulier in.

Meer interessante nieuwsberichten

image
NieuwsDosign Academy

Het één-en-één-is-drie-effect

Begin 2000 wees een opdrachtgever me op de vergrijzing in de procesindustrie, en ik besefte meteen: hier moeten we iets aan doen.
image
NieuwsDosign Academy

Achter de schermen bij Gate Terminal: Piping Engineering in actie

Bij Dosign Academy vinden we het belangrijk om onze studenten te verbinden met de praktijk. Tijdens een bedrijfsbezoek aan Gate Terminal kregen onze piping studenten een uniek inkijkje in de wereld van LNG en de cruciale rol van piping engineering in de Nederlandse energievoorziening.
image
NieuwsDosign Academy

AAN TAFEL MET JE (NIEUWE) COLLEGA MARLON PRICKEN

Hoe kunnen we met gerichte interviewtechnieken het sollicitatiegesprek transformeren tot een krachtig instrument voor wederzijds begrip en succes?